انواع بانکداری الکترونیک
ارسال کننده : جناب آقای صابر فرمانی
سطح فعالیت : ناشر
ایمیل : fermani.saber[@]gmail.com
تاریخ ارسال : ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴
دفعات بازدید : 1637
زبان نوشتاری : فارسی
تعداد صفحه : 12
فرمت فایل : WORD
حجم فایل : 50 کیلوبایت
قیمت فایل : رایگان
دانلود فایل
امتیاز مثبت : 0
امتیاز منفی : 0


تکامل، واقعیت اجتناب ناپذیری است و بانک ها از این قاعده مستثنی نیستند. صرافان و وام دهندگان زمان گذشته، بانکداران امروز هستند و با گذشت زمان بانک ها، یک ضرورت تلقی شده و به عنوان بخش جدایی ناپذیر اقتصاد شمرده می شوند. رشد و توسعه بانک ها، با ایجاد بانکداری چند رسانه ای محسوس تر گشته که تحت تأثیر سه موج قرار گرفته است.
چکیده
مقدمه
تلفنبانک
دستگاه های خود پرداز
بانکداری موبایلی
بانکداری اینترنتی
پایانه های فروش(POS)
ویژگیها
شاخههای بانکداری الکترونیک
مزایای بانکداری الکترونیک
گستره جهانی
امنیت
حملات
اقدامات متقابل
امواج تکنولوژی در توسعه بانکداری چند رسانه ای عبارتند از:
- دستگاه های خود پرداز و تلفن ها: اولین موج مربوط به تلفن و دستگاه های خود پرداز است که این تکنولوژی ها امکان انتقال کانال های توزیع به نقاط دور دست و بی نیاز از وجود شعب بانک را سبب شده است.
- کامپیوترهای شخصی و خدمات آن لاین : موج دوم، برکامپیوترهای شخصی به عنوان یک ابزار مدیریت مالی با استفاده از اطلاعات حاصل از خدمات شبکه های آن لاین تأکید دارد. جدال بر سر محتوا، توزیع و توجه بر ایجاد ارتباط با مشتریان، دگرگونی هایی را در بانکداری چند رسانه ای پدید آورده است.
- پول الکترونیکی : موج سوم، پول الکترونیکی ذخیره شده در کارت های هوشمند است. پول الکترونیکی به دو صورت پدیدار گشته است. اولا پیشرفت هایی در تکنولوژی رمزدار کردن که امکان انتقال ایمن وجوه به صورت آن لاین در اینترنت را فراهم می آورد. ثانیاً: توسعه و استفاده از کیف پول الکترونیکی که امکان انتقال مقادیرکم را از طریق کارت های هوشمند برای خرید های خاص فراهم می آورد. مشتریان به منظور سپرده گذاری و برداشت پول و دیگر فعالیت های مالی خود، تمایلی به مراجعه به شعب بانک و یا دستگاه های خود پرداز ندارند و خواهان آن هستند که فعالیت های مالی خود را از طریق کارت های هوشمند با امضاهای دیجیتالی از طریق کامپیوترهای شخصی، دستیار دیجیتال شخصی (PAD)، موبایل و یا تلویزیون انجام دهند