تجارت الکترونیک و موانع توسعه و گسترش آن در جمهوری اسلامی ایران
ارسال کننده : سرکار خانم زهرا لاریجانی
سطح فعالیت : ناشر
ایمیل : z.larijani333[@]yahoo.com
تاریخ ارسال : ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴
دفعات بازدید : 1648
زبان نوشتاری : فارسی
تعداد صفحه : 8
فرمت فایل : pdf
حجم فایل : 200 کیلو بایت
قیمت فایل : رایگان
دانلود فایل
امتیاز مثبت : 0
امتیاز منفی : 0


چکیده: در عصر ظهور پدیدهها، تجارت الکترونیک پدیدهای برتر است که تمام زیر ساختهای سنتی اقتصاد را به چالش طلبیده است. ناسازگاری اقتصاد سنتی و زیر ساختهای آن با اقتصاد نوین ناشی از به کارگیری روشی نو و جدید در اقتصاد عصر دانش است. پویایی تجارت عامل بروز پدیدهای ناب در کسب و کار بین المللی شده است. که اینک این پدیده دوران بلوغ خود را در برخی از نقاط دنیا سپری میکند اما همچنان در برخی دیگر از مناطق دنیا در دوران طفولیت خود بسر میبرد. این ناهماهنگی در رشد این پدیده در مناطق مختلف بیانگر این است که زمینههای رشد در همه جا یکسان و به موازات هم نبوده است. هر جا که زمینه برای رشد فراهم شده است این پدیده اثر خود را به روشنی نمایان ساخته است و هر جا که محدودیتها و تنگناها مانع رشد بودهاند هیچ جلوهای از تأثیر مثبت این پدیده رویت نگردیده است. پدیده تجارت الکترونیک یا ارمغان عصر جدید میتواند با توجه به ویژگیهای ذاتی آن عامل محرکی برای رشد اقتصادی کشورها باشد اما بدین شرط که محدودیتها در حیطه جغرافیایی مورد بحث برداشته شود و راهکارها جایگزین آن شود. در ایران نیز موانع در راه گسترش این صنعت بسیار است اما فقدان بستر مناسب ملی و نگاه سنتی مردم به تجارت، کرس از بیکاری و عدم گسترش بانکداری الکترونیک را میتوان از مهمترین این موانع دانست. لذا طبیعی است که اقدامات اساسی و مهمی دارد. شناسایی و رفع این موانع از سوی دولتمردان ایران انجام گیرد.
مقدمه
«طرح پرسشها»
مطالعه ت
حقیقی جهت ارائه الگوی مناسب در جهت استفاده از تجارت الکترونیک در ایران
موانع محیطی
اهداف تحقیق
روشهای تحقیق
نتیجهگیری از تحقیق
حضور در بازارهای جهانی با توسل به شیوههای موفق و کارآمد که خودنمایی از توانمندی اقتصادی کشورها را به تصویر میکشد، از جمله ضرورتهای تطبیق با نظام بینالمللی کنونی به لحاظ پیشرفتهای حاصله در عرصههای اقتصادی و صنعتی آن است. بیشک، بهرهگیری از فناوری اطلاعات یکی از حلقههای لازم برای افزایش کارایی تجاری در اقتصاد ملی است. نیل به هدف افزایش کار این، مستلزم اقدام در دو محور اساسی اطلاع رسانی بازرگانی و تسهیل تجاری است. اطلاع رسانی بازرگانی، با شکستن انحصار اطلاعات، زمینة رقابت و در نتیجه ارتقاء بهرهوری را افزایش داد. و گام بلندی در تأمین عدالت اجتماعی به شمار میرود.
در محور تسهیل تجاری باید از شیوههای نوین بازرگانی بهره جست که شامل به کارگیری از خط نماد (بارکد)، استانداردهای مبادله الکترونیکی دادهها و انجام معاملات به صورت تجارت الکترونیکی و بدون کاغذ میشود.
بررسی نشان میدهد که استفاده از تجارت الکترونیک، 21 تا 70 درصد صرفهجویی در هزینههای فعالیتهای مختلف میکند.
ایجاد تسهیلات تجاری مجموعهای است که میتواند روشنایی بخش راه حضور بیشتر در مبادرت جهانی باشد و با تسهیل ارتباط میان عوامل عرضه و خرید کالا و خدمات. حجم تجارت روند افزون حضور بیشتر در مبادرت، سریع، مطمئن و کاراتر خواهد شد.
اما تحصیل چنین فرآیندی مستلزم تدابیر و ابتکاراتی پویا در جهت اصلاح ساختار و حذف موانع محیطی است. در جهت مرتفع نمودن موانع مزبور، از جمله راهکارهایی که لزوم توجه به آن احساس میشود، اشاعة فرهنگ استفاده از تسهیلات تجاری و آشنایی تمامی بخشهای تجاری با کاربرد چنین امکاناتی است.
بدون تردید، بهرهگیری خردمندانه از فناوری تجارت الکترویک میتواند ما را در بهبود کارایی تجاری و حضور فعالتر در عرضه تجارت جهانی یاری داده و به تقویت جایگاه کشور در بازارهای منطقهای و جهانی کمک کند.
با توجه به آنکه تجارت الکترونیک از ضروریات تجارت در قرن 21 میباشد لذا برای استفاده از این فناوری لازم است عوامل محیطی مستقیم و غیر مستقیم بعنوان زیر بنادر امر توسعه صادرات مورد بررسی و مطالعه و بازنگری قرار گیرند. همچنین تجار و سایر دست اندرکاران در امر تجارت باید این امر حیاتی را شناخته و درک نمایند. برای رسیدن به این منظور لازم است ابتدا عواملی و در واقع موانع محیطی شناخته و اولویتبندی شوند، سپس ضریب اهمیت هر کدام را معین کنیم و در نهایت الگویی جهت پیادهسازی مناسب تجارت الکترونیک ارائه نماییم.