دانلود بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف سویا به بیماری پوسیدگی ذغالی ساقه ناشی از قارچ Macrophomina phaseolina در شرایط گلخانه
ارسال کننده : جناب آقای رضا رحیمی
سطح فعالیت : مدیر کل
ایمیل : reza.rahimi663[@]gmail.com
تاریخ ارسال : ۱۱ مهر ۱۳۹۴
دفعات بازدید : 1403
زبان نوشتاری : فارسی
تعداد صفحه : 18
فرمت فایل : word
حجم فایل : 580kb
قیمت فایل : 3,000 تومان
خرید فایل
امتیاز مثبت : 0
امتیاز منفی : 0


سويا با نام علمى Glycine max و از تيره نخود Fabaceae (Legominosae) مىباشد. اين گياه يکساله، دولپه و علفى است که به دو صورت دانهاى و علوفهاى مورد کاشت و بهرهبردارى قرار مىگيرد.چنانچه به منظور توليد دانه کشت شود در گروه حبوبات و اگر توليد علوفه مورد نظر باشد در گروه بقولات Legomes قرار مىگيرد.
سطح زيركشت سوياي جهان در سال 2006 حدود 79 میلیون هكتار بوده است. به طور كلي ميزان سطح زيركشت اين محصول از سال 1991به بعد افزايش داشته است. در سال 2006 ميلادي، آسيا23/5 درصد، آمريكاي شمالي42/3 درصد، آمريكاي جنوبي 31 درصد، اروپا 1/8 درصد، آفريقا 1/2 درصد و اقيانوسيه كمتر از 0/1 درصد از سطح زيركشت جهاني را به خود اختصاص دادهاند. از ميان كشورهاي عمده توليدكننده سويا، آمريكا مقام اول را داراست و پس از آن برزيل، چين،آرژانتين و هند در رتبههاي بعدي قرار ميگيرند كل توليد جهاني سويا در سال 2006 حدود 179917302 تن بوده است (بی نام،1386 ).
در سال زراعي 1385 سطح زيركشت سويا درايران حدود 74461 هكتار بوده است. از نظر پراكنش جغرافيايي اين محصول، بيش از 90 درصد از اراضي زير كشت سويا در استانهاي مازندران و گلستان قرار دارد. در سال زراعي 1385 استانهاي مازندران 40/6 درصد، گلستان 51 درصد، لرستان 3/3 درصد و ساير استانها حدود 5/1 درصد از سطحزيركشت اين محصول را به خود اختصاص دادهاند(بینام، 1386).
بیان مسئله
سوابق پژوهش
فرضيههاي تحقیق
اهداف مشخص تحقيق
در صورت داشتن هدف كاربردي بیان نام بهرهوران
جنبه نوآوري وجديد بودن تحقيق در چیست؟
روش کار:
- ارزیابی مقاومت لاینهای سویا در مقابل بیماری
آزمایش مایه زنی سویا با غوطه ور کردن کامل گیاهچه در سوسپانسیون اسکلروت
- تهیه و جداسازی و خالص سازی جدایههای قارچ ماکروفومینا
الف- روش مایه زنی هارتمن
ب- ارزیابی مقاومت با روش مایه زنی غوطه ورسازی گیاهچه در سوسپانسیون اسکلروت:
فهرست الفبایی منابع و ماخذ
درحال حاضر حدود 110 نوع عامل بيماریزا در دنيا به سويا حمله ميكنند كه 41 عامل از لحاظ اقتصادي حائز اهميت میباشند. بيماريهاي سويا در اكثر مناطق دنيا باعث كاهش این محصول میشوند. بيماريهايي كه بيشترين خسارت را به سویا وارد ميكنند آنهايي هستند كه ريشه و گياهچه را مورد حمله قرارميدهند.یکی از بیماریها که محصول سویا را تحت تاثیر قرار میدهد بیماری پوسیدگی ذغالی میباشد .(Babu et al., 2007) عامل بیماری پوسیدگی ذغالی Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid. میباشد که یک بیماریزای خاکزاد و بذرزاد و عامل پوسیدگی ذغالی ریشه وساقه بیش از 500 گونه گیاهی میباشد و به گیاهان زراعی با اهمیت اقتصادی بالا از قبیل سویا، ذرت، سورگوم، کنجد و پنبه خسارت بالایی وارد می کند .(Dhingra and Sinclair, 1978) قارچ ماکروفومینا بیشتر در روی گیاهان مناطق حارهای و نیمه حارهای دنیا گزارش شده است و در این مناطق جغرافیایی که آب و هوای گرم و خشکی دارند، بیشترین دامنه میزبانی را در بین غلات، بقولات، درختان میوه، گیاهان علفی، سبزیجات و گیاهان چوبی دارد .(Dhingra and Sinclair, 1978) سیکل زندگی قارچ عامل بیماری شامل دو مرحله است. یک مرحله ساپروفیتیک که قارچ اغلب در این مرحله میکرواسکلروت تولید میکند و مرحله پارازیتیک (بیماریزایی) که قارچ اغلب در این مرحله پیکنید تولید میکند. در مرحله بیماریزایی، قارچ یک پاتوژن غیر اختصاصی است و طیف وسیعی از گیاهان زراعی مهم از قبیل سویا، سورگوم، کنجد، آفتابگردان، گلرنگ و ذرت را آلوده میکند (Dhingra and Sinclair, 1978). عامل بیماری ماکروفومینا، تنوع پذیری بالای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیماریزایی و ژنتیکی را نشان میدهد که عادت گرفتن آن با شرایط متفاوت محیطی را افزایش میدهد. تنوع ژنتیکی بالای این بیمارگر، امکان تمایز ایزولههای مختلف این قارچ را مشکل میسازد.(Babu et al., 2007)